Kuchnia jest tym pomieszczeniem, w którym utrzymywanie porządku wydaje się najtrudniejsze. Jak syzyfowe prace – zmywanie, mycie podłóg czy przecieranie blatów wydaje się nie mieć końca. Istnieją jednak rozwiązania, dzięki którym ta żmudna rutyna stanie się łatwiejsza. Przedstawiamy pomysły na organizację kuchni, które skrócą czas, poświęcany na jej sprzątanie.
Meble na wymiar
Nic nie usprawnia prac kuchennych tak dobrze, jak meble stworzone specjalnie z myślą o tym konkretnym wnętrzu. Jeżeli jesteśmy więc na etapie urządzania mieszkania lub budowy domu, bez wahania zdecydujmy się na zamówienie mebli na wymiar. Dzięki nim każdy centymetr powierzchni pomieszczenia będzie zagospodarowany. Możemy dobrać liczbę szuflad i półek pod swoje preferencje. Architekt doradzi nam natomiast w kwestii dodatkowej przestrzeni w szafkach i przedstawi niekonwencjonalne pomysły aranżacyjne. Jeżeli zależy nam jednak na lepszej organizacji naszej obecnej kuchni – nic straconego! Poniżej przedstawiamy sposoby na utrzymanie porządku w każdej z nich.
Najlepszy wynalazek
Jest takie urządzenie, bez którego wyposażenie kuchni wydaje się niepełne. Ogrom jego zalet docenia każdy, kto choć raz miał okazję z niego skorzystać. Mowa oczywiście o zmywarce. Jeżeli kiedykolwiek mieliśmy ją do swojej dyspozycji, prawdopodobnie nie wyobrażamy sobie dalszego funkcjonowania bez niej. Jeśli natomiast nigdy nie mieszkaliśmy w domu, w którym była zmywarka, nie wiemy jeszcze, jak dużo tracimy. Mycie naczyń jest chyba najmniej lubianym etapem gotowania. Obowiązek ten najchętniej zrzucilibyśmy na pozostałych domowników. Jeżeli zdecydujemy się jednak na zakup przyrządu, który nas w tym wyręczy, zaoszczędzimy cenny czas, który możemy przeznaczyć na przyjemniejsze czynności.
Wszystko ma swoje miejsce
Kolejny sposób na utrzymanie czystości w kuchni wymaga pewnej dozy samodyscypliny. Pamiętajmy, by po użyciu danego przedmiotu, zawsze odkładać go w to samo miejsce. Po doprawieniu zupy sól odłóżmy więc na półkę z przyprawami, a patelnię po umyciu schowajmy z powrotem do szafki. Nie dopuśćmy do sytuacji, w której dana rzecz nie ma swojego stałego miejsca. Świeże owoce możemy układać w ozdobnej misce na kuchennym blacie, a zioła trzymać w przeznaczonych do tego doniczkach. Ściereczki zawsze odkładamy natomiast na wieszaki.
Logiczne rozmieszczenie
Jeżeli nie remontujemy właśnie mieszkania i meble kuchenne nie są puste, zacznijmy od opróżnienia szafek oraz szuflad. Po pozbyciu się nagromadzonych śmieci posegregujmy wszystko w grupy. Nie trzymajmy talerzy w kilku różnych miejscach. Zamiast tego włóżmy je wszystkie do jednej szafki, sortując na przykład zgodnie z wielkością. Sztućce przechowujmy w szufladzie ze specjalną wkładką, pozwalającą na oddzielenie łyżek od noży i widelców. Wygospodarujmy przestrzeń na długoterminowe produkty żywnościowe, jak makarony, ryże czy jedzenie w puszkach. Przedmioty, których używamy najczęściej, powinny być najłatwiej dostępne. Te, z których korzystamy rzadziej, schowajmy na dno szafek i szuflad.
Organizacja przypraw
Przyprawy, szczególnie te w proszku, z prędkością światła tworzą bałagan. Szczególnie, gdy przechowujemy je w oryginalnych torebkach i podczas przyprawiania potraw rozsypujemy poza naczynie. Dużo łatwiej przyjdzie nam utrzymanie porządku, gdy przesypiemy je do specjalnych pojemników z dziurkami. Nie zapomnijmy opatrzeć ich odpowiednią etykietką.

